Sammenlign priser på varmepumpe
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her Grøn energi - Få op til 4 gratis tilbud på grønne energiløsninger
Det tager kun 2 minutter.
Det tager kun 2 minutter.
Spar tid
Spar tid
Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge
Spar penge
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 28 juni 2022

Tilskud til varmepumper - Alt du skal vide

Sådan får du tilskud til varmepumpe

Tilskud til varmepumpe er en mulighed for at få økonomisk støtte til at anskaffe en varmepumpe. Fra 2020 til 2026 har du mulighed for at søge tilskud til varmepumpe fra Energistyrelsens Bygningspulje, som åbner flere gange om året. Før Bygningspuljen fandtes der en ordning, der hed energitilskud, hvor du via et energiselskab kunne få tilskud. Den ordningen blev dog udfaset og er nu erstattet af Bygningspuljen.

Du kan få tilskud til varmepumpe, hvis din bolig har helårsstatus, og du ønsker at skifte fra olie-gasfyr, elvarme eller biokedel. Derudover må du ikke have fjernvarme, og der må heller ikke være planlagt fjernvarme i dit område.

Du skal holde øje med, hvornår Bygningspuljen åbner. Mens du venter på, at puljen åbner, et det er en god idé, at du forbereder din ansøgning. Inde på Sparenergi.dk kan du finde en ansøgningsvejledning, som forklarer dig til punkt og prikke, hvad din ansøgning skal indeholde. Du kan også se deres video på YouTube: Webinar om Bygningspuljen 2022.

varmepumpe energitilskud

Energitilskud varmepumpe - Hvordan er processen?

Et godt sted at starte, når du skal forberede din ansøgning til tilskud, er, at at indhente tilbud på varmepumpe. Når du har modtaget dine tilbud, finder du ud af, hvilket energimærke din varmepumpe skal have - og dette skal du have med i din ansøgning.

Husk, at du ikke må underskrive en aftale med en varmepumpeinstallatør, før du har fået tilsagn om tilskud. Først når du har fået tilsagn om tilskud, må du gå videre med processen og få installeret din varmepumpe.

Sådan får du tilskud til varmepumpe i seks lette trin:

 1. Først skal du finde du finde ud af, om du kan få tilskud, hvad du kan få tilskud til og hvor meget du kan få i tilskud.
 2. Dernæst skal du i kontakt med en installatør, så du kan få rådgivning om, hvilken varmepumpe der er optimal for dig.
 3. Når Bygningspuljen åbner, skal du være klar til at sende din ansøgning afsted.
 4. Herefter skal du vente på, at Energistyrelsen behandler din ansøgning.
 5. Når du får svar med tilsagn til tilskud, kan du gå i gang med at få installeret din varmepumpe.
 6. Til sidst, efter du har fået installeret varmepumpen, skal du anmode om at få udbetalt dit tilskud.

Der kan godt være lang sagsbehandlingstid i forbindelse med din ansøgning. Undervejs er det vigtigt, at du ikke laver en kontrakt med en håndværker og går i gang i med projektet. Du skal i stedet for vente til din ansøgning er blevet behandlet.

Når du har fået godkendt din ansøgning og fået tilsagn til tilskud af varmepumpe, kan du underskrive din aftale med varmepumpeinstallatøren, og firmaet kan gå i gang med at sætte din varmepumpe op. Fra du har fået tilsagn, har du to år til at få installeret varmepumpen.

Når varmepumpen er sat op, og du har modtaget og betalt for regningen elektronisk, skal du anmode om at få udbetalt dit tilskud. Det gør du ved at indsende dokumentation for, at du har fået installeret din varmepumpe samt dokumentation for, at du har betalt for det. Herefter udbetales tilskuddet til dig.

Nyt om tilskud fra Bygningspuljen

Bygningspuljen er lukket. Den åbner igen i 2023.

Du kan læse mere i vores indlæg her: Tilskud til energibesparelser.

Med de høje priser på gas, olie og el kan det give mening at forbedre din bolig - selv uden tilskud.

Luft til luft varmepumpe tilskud

Du kan få tilskud fra Bygningspuljen til to forskellige typer af varmepumper: Luft til vand varmepumper og jordvarme.

Desværre kan du ikke få tilskud til luft til luft varmepumpe, og det er siden 31. marts 2022 heller ikke længere muligt at få håndværkerfradrag.

Førhen havde du mulighed for at bruge håndværkerfradraget og få fradrag på de arbejdstimer, der er i at installere en luft til luft varmepumpe.

Luft til luft varmepumpe håndværkerfradrag fungerer på samme måde som ved andre energiforsyningsprojekter. Du kunne få fradrag på op til 12.900 kr. pr. person i husstanden. Du kan læse mere om håndværkerfradrag til luft til luft varmepumper her: SKAT håndværkerfradrag.

En luft til luft varmepumpe er billigere end både luft til vand varmepumpe og jordvarme. Det er en varmeløsning som fungerer godt både som primær opvarmningsform og som supplement til en anden energikilde.

Hvis du skal udskifte et gammelt oliefyr, gasfyr eller en biokedel, vil det give god mening at overveje en luft til vand varmepumpe eller jordvarme. Ønsker du derimod grøn opvarmning til et sommerhus eller anden bolig, som ikke har helårsstatus, kan det være en god idé at undersøge dine muligheder for at få installeret en luft til luft varmepumpe og så trække udgifterne til arbejdstiden fra i skat.

Luft til vand varmepumpe tilskud

Du kan ikke få tilskud til luft-luft varmepumpe, men du kan få tilskud til luft til vand varmepumpe. Tilskudssatserne starter fra 12.750 kr. og går op til 24.800 kr. Du kan få tilskud på 24.800 kr. til en luft til vand varmepumpe, hvis du har et areal på mere end 300 m2, og du vælger en pumpe med energimærke A+++.

Tilskudssatserne er faste og udgør maksimalt 20% af markedsprisen. Størrelsen på tilskuddet afhænger af, om du skal have en A++ eller A+++ varmepumpe samt hvor stort areal din varmepumpe skal dække.

Jordvarme tilskud

Ligesom med luft til vand varmepumpe kan du også få tilskud til jordvarme. Her starter tilskuddet fra 16.350 kr. og går op til 33.975 kr. Ligesom med luft til vand pumpen så afhænger tilskudssatserne af, hvor stort et areal du skal have opvarmet, og om du vælger energimærke A++ eller A+++.

Håndværkerfradrag

Har du fundet ud af, at du ikke har mulighed for at søge tilskud? Måske ønsker du en luft til luft varmepumpe, du bor i et område med fjernevarme eller du søger efter en løsning til dit sommerhus?

Bare rolig. Bygningspuljen er ikke din eneste mulig for at få økonomisk hjælp til din grønne omstilling.

Indtil 31. marts kunne du gøre brug af håndværkerfradraget og trække arbejdslønnen fra i skat.

Du kunne få håndværkerfradrag blandt andet til installation af:

 • Luft til luft varmepumpe
 • Luft til vand varmepumpe
 • Jordvarme.

Energitilskud til varmepumpe - Hvorfor dette?

Bygningspuljen er målrettet energiforbedringer i helårsboliger og stammer fra Energiaftalen 2018, hvor Regeringen og Folketinget aftalte, at danskernes elforbrug skal være dækket af vedvarende energi i 2030 blandt andet ved at udskifte gamle olie- og gasfyr.

Det er både muligt at søge om tilskud som privatperson og som en forening eller virksomhed. Der er fra 2020 - 2026 afsat ca. 2,5 milliarder kr. til Bygningspuljen, som vil blive fordelt ud over de seks år puljen løber. Mindst 60% af pengene skal gå til at konvertere elvarme og oliefyr, gasfyr og biokedler til varmepumper.

Tilskud til varmepumpe er dermed en måde at opfordre danskerne til at omlægge til en grøn energikilde. Her på Energitilskud.net kan vi hjælpe dig med at indhente tilbud på varmepumpe, så du kan klargøre din ansøgning til Bygningspuljen.

Bestil tilbud nu

Udfyld formularen på bare 1 minut

Ofte stillede spørgsmål

Kan man få tilskud til varmepumpe?

Ja, du kan både få tilskud til luft-vand varmepumpe og jordvarme, såfremt du skifter fra oliefyr, gasfyr, biobrændsel eller elvarme. Du kan ikke få tilskud til luft-luft varmepumpe.

Hvor meget kan man få i tilskud til varmepumpe?

Dit tilskud afhænger både af, hvilken type varmepumpe du søger tilskud til, og hvor stor en varmepumpe du skal have. Herunder kan du se tilskudsatserne til varmepumpe i 2022:

 • Luft til vand varmepumpe: op til 25.000 kr.
 • Jordvarme: op til 30.000 kr.
Hvordan søger man tilskud til varmepumpe?

Følg disse tre steps når du ansøger om energitilskud:

 1. Indhent tilbud på varmepumpe - Undersøg markedet og find ud af, hvilken varmepumpe der er optimal for din bolig.
 2. Få tilsagn til tilskud - Udfyld din ansøgning og få tilsagn om tilskud til din varmepumpe.>/li>
 3. Få udbetalt tilskud - Når projektet er fuldført kan du ansøge om at få udbetalt dit tilskud,

OBS. Der er en række forhold og vilkår, du skal være opmærksom på. Find alle informationer: Sådan søger du tilskud.

Er der tilskud til varmepumpe i sommerhus?

Nej, det er der som udgangspunkt ikke. For at få tilskud skal den pågældende bolig have status som helårsbolig

Hvor søger man energitilskud i 2022?

Når du har fundet ud af, hvilken varmepumpe du skal bruge, skal du udarbejde en ansøgning og sende den afsted her:

Energistyrelsens ansøgningsportal.