Tilskud til jordvarme 2023
Jordvarme tilskud: Dét skal du gøre for at få tilskud til jordvarme
Hører du blandt dem, der har et ønske om, at investere i jordvarme, men synes det er en stor udgift? Så er der gode nyheder. Nu kan du få tilskud til jordvarme fra Bygningspuljen.
For at du kan modtage tilskud til jordvarme skal du:
✅ Have en bygning med helårsbeboelsesstatus
✅ Skifte fra oliekedel, gasfyr, biokedel eller elvarme
✅ Ikke have mulighed for at koble til fjernvarme.
Er ovenstående noget, du kan nikke genkendende til, er du allerede godt på vej til at kunne få tilskud til jordvarme.
At søge tilskud til jordvarme kan dog være omfattende og forvirrende for mange, hvilket betyder, at nogle helt opgiver at forsøge ansøge.
Men:
Her på Energitilskud.net giver vi de nødvendige informationer samt den rette vejledning, så du kan få tilskud til jordvarme. Så læs med nedenfor og bliv klar til at ansøge, når Bygningspuljen åbner i 2023.
Udfyld formularen på bare 1 minut
Hvad er tilskud til jordvarme?
Jordvarme tilskud er et beløb, du modtager, når du har fået tilsagn til tilskud og installeret jordvarme. Tilskud til jordvarme er en god mulighed for at få økonomisk støtte i forbindelse med investering i jordvarme.
Meningen med tilskuddet er at hjælpe danskerne økonomisk med at investere i grønne løsninger herunder jordvarme.
Tilskud til jordvarme er altså en unik økonomisk mulighed, som du kan risikere at gå glip af, hvis ikke du sætter dig ind i, hvordan du ansøger om det.
Nu tænker du sikkert:
Hvor meget kan jeg få i tilskud til jordvarme?
Du kan få op til 30.000 kr. i tilskud til jordvarme, hvis din bolig er 300+ m2, og du vælger en A+++ jordvarmepumpe.
Det er meget simpelt at finde ud af, hvor meget du kan få i tilskud. Det afhænger af, hvor stort et areal du har, og hvilket energimærke du ønsker på din jordvarmepumpe.
En tommelfingerregel:
Der ydes op til 20% af markedsprisen i tilskud. Du kan derfor forvente et tilskud af en vis størrelse, da jordvarme er en af de dyreste løsninger af de grønne energikilder.
Du kan slå din adresse op på Sparenergi.dk og få et overslag over, hvor meget du kan få i tilskud baseret på data fra BBR.
Udfyld formularen på bare 1 minut
Hvem kan få tilskud til jordvarme?
Du kan kun søge tilskud til helårsboliger, og du kan både søge som privatperson og på vegne af en forening eller virksomhed.
Udover begrænsningen i forhold til helårsboliger, så er der en del krav, hvis du ønsker at etablere jordvarme.
Modsat varmepumper, der er forholdsvis nemme at købe og installere, er jordvarme mere krævende på mange punkter. Det betyder, at jordvarme ikke egner sig til alle, og dermed er det ikke alle, der kan ansøge om tilskud til jordvarme.
Etablering af jordvarme kræver:
- En godkendelse fra kommunen – dette er yderst vigtigt
- Et velisoleret hus
- Et stort haveareal – gerne tre gange størrelse af boligens areal
- En stor mængde kapital – jordvarme koster minimum 150.000 kr.
- At du ikke har tilslutningspligt til fjernvarme
Er din haves areal ikke tre gange så stort som din boligs, er det muligt at få vertikal jordvarme, der dog koster væsentligt mere. Du kan læse mere om vertikal jordvarme her: Vertikal jordvarme.
Som du kan se, er der forskellige krav, som du skal kunne imødekomme for at få jordvarme og dermed også tilskud til jordvarme. Generelt set er tilskud til jordvarme for dem, der kan nikke genkendende til ovenstående og som selvfølgelig ønsker at have jordvarme som varmekilde.
Søg tilskud til jordvarme: Sådan gør du
At søge om tilskud til jordvarme kan – som tidligere nævnt – være en kompliceret proces. Derfor er det en god idé at forberede sig, inden puljen åbner, så du er sikker på, at du har styr på det hele.
Energitilskud jordvarme - Ansøgningsproces:
Skal du til at investere i jordvarme, skal du læse nedenstående ansøgningsproces grundigt igennem for at være sikker på, at du har alle nødvendige informationer klar til at ansøge.
1. Indhent tilbud på jordvarme
Først og fremmest er det en god idé at starte med at indhente tilbud på jordvarme først.
Grunden er, at du hermed får råd og vejledning fra erfarne eksperter om, hvilken type varmepumpe der passer til dit hjem, og om du skal vælge en jordvarme med A++ eller A+++.
Det er vigtigt at nævne her, at du ikke må underskrive en købsaftale eller indkøbe materialer, før du har fået tilsagn til tilskud. Så til at starte med skal du bare få råd og vejledning, så du er sikker på, at du ved, hvad du skal søge om tilskud til.
Det vil også være meget fordelagtigt, at du læser Sparenergi.dk’s ansøgningsvejledning, da denne beskriver alle detaljer, du skal kende til for at kunne ansøge.
2. Indsend ansøgning
Når Bygningspuljen åbner, burde du, hvis du har fulgt første trin, være helt klar til at sende din ansøgning afsted. Du kan logge ind fra kl. 9.00 i et digitalt venteværelse.
Når du får adgang til selve ansøgningsportalen, har du 30 minutter til at gennemføre din ansøgning. Du skal udfylde en række informationer om din bolig, og om du ønsker at søge tilskud til jordvarme A++ eller A+++.
Har du søgt om tilskud til jordvarme A+++, men ender med at få installeret en A++ vil dit tilskud blive nedjusteret.
3. Afvent godkendelse til energitilskud
Efter du har sendt din ansøgning, skal du vente på at Energistyrelsen vender tilbage med et svar på din ansøgning. Der kan gå op til 6 måneder, før du får svar. I denne periode må du ligeledes ikke købe materialer til projektet.
Hvis du får tilsagn til tilskud:
Fedt og tillykke!
Næste trin er, at du skal få fat på en installatør, så du kan komme i gang med at få etableret jordvarme. Du har 2 år, fra du har fået tilsagn, til at jordvarmen skal være installeret.
Hvis du ikke får tilsagn:
Øv, hvor ærgerligt!
Det kan være to årsager til, at du ikke fik tilsagn.
Enten opfylder du ikke de nødvendige krav for at kunne ansøge om jordvarme, eller puljen blev tømt, inden Energistyrelsen nåede til din ansøgning.
Hvis din ansøgning ikke lever op til krav, kan du dobbelttjekke, om der mon er en fejl i din ansøgning eller i BBR’s oplysninger om din bolig.
Hvis puljen blev tømt, har du mulighed for at søge igen næste gang Bygningspuljen åbner.
4. Anmod om udbetaling
Når jordvarmeanlægget er installeret, skal du anmode om at få udbetalt tilskuddet. Det skal du gøre senest 30 dage efter, du har betalt den sidste regning.
Du anmoder om udbetaling inde på den samme ansøgningsportal, hvor du ansøgte om tilskuddet. Her skal du blandt andet vedhæfte din faktura og dokumentation for betaling.
Vigtigt:
Der er en række informationer, der skal fremgå af din faktura.
- Bygningsejer og adresse
- Virksomhedens navn og CVR
- Start- og slutdato for udførelse af projektet
- Jordvarmeanlæggets producent og modelnummer
- Materialer og produkter samt omfanget af det udførte arbejde.
Der går maksimalt 6 måneder, fra du har ansøgt om udbetaling af dit tilskud, til at penge bliver overført til din NemKonto, såfremt at din anmodning godtages.
Husk:
Det er muligt at søge energitilskud igen, hvis du ønsker at igangsætte et nyt projekt, der er godkendt til tilskuddet. Du skal følge trinene i ansøgningsprocessen slavisk igen.
Udfyld formularen på bare 1 minut