Sammenlign priser på jordvarme
Energitilskud søges ved Bygningspuljen som åbner i d. 28 september
Få op til 4 tilbud her Grøn energi - Få op til 4 gratis tilbud på grønne energiløsninger
Det tager kun 2 minutter.
Det tager kun 2 minutter.
Spar tid
Spar tid
Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge
Spar penge
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 28 juni 2022

Tilskud til jordvarme

Nyt om tilskud fra Bygningspuljen

Bygningspuljen er lukket.

Vi opdaterer siden, når der er nyt om tilskudspuljen igen til efteråret. Du kan læse mere i vores indlæg her: Tilskud til energibesparelser, eller du kan klikke dig videre til Sparenergi.dk.

Indtil 31. marts 2022 har du stadig mulighed for at få håndværkerfradrag.

Med de høje priser på gas, olie og el kan det give mening at forbedre din bolig - selv uden tilskud og håndværkerfradrag.

Jordvarme tilskud - Stor guide om pris, typer og krav

Hører du blandt dem, der har et ønske om, at investere i jordvarme, men synes det er for mange penge? Så er der gode nyheder. Nu kan du få tilskud til jordvarme i forbindelse med bl.a. energirenovering.

For at du kan modtage tilskud til jordvarme skal du:

 • Have en bygning med helårsbeboelsesstatus
 • Skifte fra oliekedel, gasfyr, biokedel eller elvarme
 • Ikke have mulighed for at koble til fjernvarme.

Er ovenstående noget, du kan nikke genkendende til, er du allerede godt på vej til at kunne få tilskud til jordvarme. Energitilskud kan dog være omfattende og forvirrende for mange, hvilket gør, at flere vælger ikke at søge dette eller helt dropper sit projekt.

Men:

Her på Energitilskud.net er vi klar til at give dig de nødvendige informationer samt den rette vejledning for, at du kan få tilskud til jordvarme. Så læs med nedenfor.

jordvarmepumper

Tilskud til jordvarme – Hvad er dette?

Tilskud til jordvarme er en god mulighed for at få økonomisk støtte i forbindelse med investering i jordvarme. Jordvarme tilskud er et beløb, du modtager, når du har fået tilsagn til tilskud og installeret jordvarme.

En stor del:

Af dem der energirenoverer deres bolig er ikke klar over, at der ydes et økonomisk tilskud til netop dette. Meningen med tilskuddet er at hjælpe danskerne økonomisk med at investere i grønne løsninger. Der ligger flere grunde bag tilskuddet, og dem kan du læse mere om i næste afsnit.

Tilskud til jordvarme er altså en unik økonomisk mulighed, som du kan risikere at gå glip af, hvis ikke du sætter dig ind i, hvordan du ansøger om det.

Nu tænker du sikkert:

Hvor meget udgør tilskuddet? Det er meget simpelt at finde ud af, hvor meget du kan få i tilskud. Det afhænger af, hvor stort et areal du har, og hvilket energimærke du ønsker på din jordvarmepumpe:

 • Opvarmningsarealet
 • Energimærket på varmepumpen
 • Tilskuddet beregnes ud fra Energistyrelsens standardværdikatalog.

En tommelfingerregel:

Der ydes op til 30% af markedsprisen i tilskud. Du kan derfor forvente et tilskud af en vis størrelse, da jordvarme er en af de dyreste løsninger af de grønne energikilder.

Grunden til dette er, at en jordvarmepumpe oftest har en bedre virkningsgrad end både en luft til luft varmepumpe og luft til vand varmepumpe. Denne er som regel fundet på baggrund af COP-, SCOP-, og SEER værdi, der netop betegner virkningsgraden.

Hvem kan få tilskud til jordvarme?

Modsat varmepumper, der er nemme at købe og installere, er jordvarme mere krævende på mange punkter. Dette betyder selvfølgelig, at jordvarme ikke egner sig til alle, og dermed er det ikke alle, der kan modtage et sådant tilskud.

Jordvarme kræver:

 • En godkendelse fra kommunen – dette er yderst vigtigt
 • Et velisoleret hus
 • Et stort haveareal – gerne tre gange størrelse af boligens areal
 • En stor mængde kapital – jordvarme koster minimum 100.000 kr.
 • At du ikke har tilslutningspligt til fjernvarme

Er din haves areal ikke tre gange så stort som din boligs, er det muligt at få vertikal jordvarme, der dog koster væsentligt mere. Du kan læse mere om vertikal jordvarme her: Vertikal jordvarme.

Som det kan ses, er der forskellige krav, som du skal kunne imødekomme for at få jordvarme og dermed også tilskud til jordvarme. Generelt set er tilskud til jordvarme for dem, der kan nikke genkendende til ovenstående og som selvfølgelig ønsker at have jordvarme som varmekilde.

tilskud til jordvarme have

Tilskud til jordvarme – Hvorfor?

Danmark har udarbejdet en langsigtet energiplan for år 2050. Målet er, at al energiforsyning i Danmark – inklusiv transport – udelukkende skal være baseret på vedvarende energi. I forhold til Danmarks 2050-plan blev der den 22. marts 2012 indgået en bred politisk energiaftale med flere politiske partier, herunder Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti.

Aftalen omfatter:

Et delmål for år 2020 i henhold til 2050-planen som indeholder aktiviteter, der skal medvirke til en reducering af Danmarks CO2-udslip og energiforbrug.

Delmålene lyder:

 • CO2-udslippet i 2020 skal være 34 % lavere end i år 1990
 • Energiforbruget skal i 2020 være faldet med 12 % i forhold til 2006

For at dette kunne realiseres, måtte der igangsættes tiltag fra regeringen, da danske husholdninger ellers ikke havde en grund til at energirenovere.

Tilskuddet blev derfor en realitet for første gang  i november 2013, da energiselskaberne indgik en frivillig aftale med energiministeren om, at hjælpe med at skabe energibesparelser. Energiselskaber havde dengang hvert år et mål de skulle opnå, og ligeledes kunne dokumentere for.

Nu tænker du sikkert:

Hvordan kunne energiselskaberne yde tilskuddet uden at det var en dårlig forretning for dem?

Hele idéen bag var, at energiselskaberne købte indberetningsretten fra kunden og udbetalte tilskuddet. Herved kunne de altså dokumentere de besparelser, de skulle opnå til Energistyrelsen og derefter få pengene tilbagebetalt.

Dette tilskud blev fornyet i oktober 2020 og gik fra at være et tilskud, du skulle søge via energiselskaberne til at være et tilskud du skal søge hos Sparenergi.dk via Statens tilskudspuljer.

Tilskud til jordvarme – Hvordan?

At søge om tilskud til jordvarme kan – som tidligere nævnt – være en forvirrende og kompliceret proces for nogle. Der er nemlig nogle bestemte forhold, du skal tage højde for inden og under ansøgningsprocessen.

Energitilskud jordvarme - Ansøgningsproces:

Skal du til at investere i jordvarme, skal du læse nedenstående ansøgningsproces grundigt igennem for at være sikker på, at du kan få dit tilskud til jordvarme udbetalt.

Du skal ansøge om tilskud via ansøgningsportalen: Statens-tilskudspuljer.dk på Sparenergi.dk.

Indsend ansøgning

Inden du indsender din ansøgning om tilskud til jordvarme, skal du have afklaret med dig selv, hvilke energiforbedringer/energirenoveringer du skal have lavet. Derfor er det essentielt, at du har foretaget en grundig research inden, så du er sikker på at få tilskuddet til præcis den energirenovering, du foretager.

Vigtigt:

Du må ikke købe ting relateret til projektet, før ansøgningen er afsendt og godkendt, da dette er altafgørende for, om du kan få udbetalt dit tilskud til jordvarme. Du må heller ikke have underskrevet en købsaftale med en installatør.

Kan du opfylde ovenstående, er du klar til at indsende din ansøgning, og dermed er du et skridt tættere på at få tilskud i forbindelse med dit projekt.

Afvent godkendelse til energitilskud

Efter du har sendt din ansøgning, er der ikke andet at gøre, end at afvente en godkendelse. Her må du ligeledes ikke købe materialer til projektet.

Godkendelse af tilskuddet:

Når du modtager godkendelse af dit tilskud til jordvarme, er det nu på tide at indgå en aftale med en installatør. Efter dette er gjort, kan du nu købe de nødvendige materialer til dit jordvarme projekt.

Kontakt håndværker

Det er ikke lovligt selv at installere et jordvarmeanlæg, og ligeledes er det ikke noget, mange har mod på. Installeringen af jordvarmen er meget omfattende, og kræver udlægning af slanger i jorden i en sådan dybde, at de kan optage jordens energi. Derfor er det en god idé at kontakte en håndværker, således at de kan varetage projektets delelementer.

Værd at nævne:

Ofte kan det ske - såfremt du køber anlægget gennem producenten – at producenten selv ønsker, at installere anlægget grundet egne samarbejdspartnere. Dette kan lette noget af byrden hos dig, da du derved slipper for selv at skulle kontakte og indgå aftaler med håndværkere. Ved du stadig ikke, hvor du skal købe anlægget, kan du modtage op til fire tilbud på jordvarme her.

Indsend dokumentation

Når jordvarmeanlægget er installeret, skal du indsende dokumentation til energiselskabet, der indeholder kvitteringerne for jordvarmeanlægget.

Vigtigt:

Datoen på kvitteringen skal være synlig, således at det er muligt at undersøge, at du først er gået i gang med projektet, efter du har fået tilsagn til tilskud til jordvarme.

Tilskud udbetales

Dit tilskud til jordvarme bliver udbetalt til din konto, når du har ansøgt om at udbetalt dit tilskud jordvarme, og den indsendte dokumentation (kvitteringerne) er godkendt.

Husk:

Det er muligt at få energitilskud igen, såfremt du igangsætter et nyt projekt, der er godkendt til tilskuddet. Du skal dog følge trinene i ansøgningsprocessen slavisk igen.

Det gamle tilskud til jordvarme – Sammenlign energiselskaberne

Som tidligere nævnt var det en god idé i forhold til det gamle tilskud, at sammenligne energiselskaberne ift. deres udbetalingssats i forbindelse med tilskud til jordvarme. En gennemsnitlig udbetalingssats for energiselskaberne var omtrent 30 øre pr. sparet kWh. Kunne man få denne sats, ville man være godt stillet ift. det, at få udbetalt et tilskud af en vis størrelse.

Det var dog ikke alle energiselskaber, der kunne udbetale 30 øre pr. sparet kWh. Nogle betalte ned mod 20 øre, hvorimod andre betalte helt op til 40 øre. Man kunne derfor, ved at sammenligne energiselskaberne, opnå en yderligere jordvarme besparelse.

Husk:

Når man havde udvalgt et energiselskab, som man ville sælge besparelsen til, var det ikke muligt at sælge besparelsen til andre, end det udvalgte energiselskab. Det var altså kun muligt at få udbetalt beløbet én gang.

Dette er helt anderledes med det nye tilskud.

Tilskud til jordvarme – Håndværkerfradrag

I tillæg til det tilskud til jordvarme, du allerede har læst om, er det også muligt at få håndværkerfradrag i forbindelse med installationen af jordvarmeanlægget. Det betyder, at du kan trække håndværkernes arbejdstid fra i skat.

OBS. Du kan ikke kombinere tilskud og fradrag. Du kan kun vælge én af støtteordningerne.

Endnu en OBS. Håndværkerfradraget udløber til april 2022, så hvis du ønsker at gøre brug af dette, skal du have færdiggjort dit projekt senest d. 31. marts 2022.

Du kan få:

12.900 kr. i fradrag for hver person i husstanden, der er fyldt 18 år. Installation af jordvarme kan være omfattende, og kræver en del arbejdstimer set i forhold til f.eks. installation af en luft til luft- eller luft til vand varmepumpe. Dette kan altså blive til et stort fradrag, da der er mange arbejdstimer. Boligforeninger samt erhverv har ikke mulighed for håndværkerfradrag. Nedenfor kan du læse om, hvordan du får håndværkerfradrag.

Processen:

Minder om ansøgningen til at få tilskud til jordvarme. Dem der installerer anlægget, skal have et gyldigt CVR-nummer, samt være momsregistreret. Den modtagne faktura skal deles op i arbejdsløn og materialer. Fakturaen skal betales ved bankoverførsel og gemmes i minimum 3 år.

Når ovenstående er i orden, skal du angive fradraget på SKAT’s hjemmeside. Her skal arbejdslønnen angives uden moms, hvorfor fakturaen skal deles op i arbejdsløn og materialer. Du modtager ikke et beløb på din konto, men får derimod et fradrag fordelt ud på årets resterende måneder.

Hvis:

Du ikke allerede kendte til, at du kan få tilskud til jordvarme, er du forhåbentlig blevet en del klogere på emnet nu. Husk at du kan få tilbud på jordvarme her på siden.

Sidder du derimod stadig og er uforstående over noget, kan du læse mere på Energistyrelsens hjemmeside. Du er selvfølgelig også velkommen til at kontakte os pr. mail eller tlf.