Vi gør Danmark grønnere - et hus ad gangen
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 22 februar 2022

Nybyggeri – 3 ting at have i mente

content

Står du og skal til at bygge et nyt hus, så har du helt sikkert meget at se til. Det er en stor beslutning, og samtidig en længere proces hvor der hele tiden skal tages stilling til, ikke bare de forventede ting, men også ting der pludseligt dukker op eller går i vasken.

Men det er nu rart at have så meget på plads som muligt i god tid, så man ikke skal stresse med at tage beslutninger tæt på deadline eller efter deadline. Der er mange ting at have i mente – alt fra hvilken energikilde du skal hente energi fra, til om det skal være runde sofaborde eller firkantede (selvom beslutninger om sofaborde nok først tages senere når huset er bygget).

Vi kigger nærmere på de ting du helt sikkert skal overveje hvis du står og skal til at planlægge et nybyggeri.

Hvor skal du hente energi fra?

Eftersom der er så meget fokus på klimaet, så kan det være en god idé at overveje hvorvidt man skal implementere vedvarende energi i sit nye hjem. Solenergi er generelt faldet i takt med at vi er blevet bedre til at udnytte det og producerer selve modulerne. Til gengæld så er det stadigvæk dyrere end at være på elnettet.

Yderligere skal der tages stilling til hvorvidt man ønsker jordvarme, naturgas, fjernvarme, træpillefyr osv. Der er fordele og ulemper ved alle metoder, og en af de mest populære er nok fjernvarme som også kan fås gennem vedvarende kilder som f.eks. sol, biomasse og/eller vind.

Rumfordelingen er meget vigtig

Fordelen ved at bygge et hus selv fra bunden er, at man helt selv kan bestemme hvordan man arrangerer rummene. I den forbindelse kan det være en stor fordel at have boet i hus førhen, og/eller i hvert fald tage ud og kigge på en masse fremvisninger, eller finde inspiration hos venner/familie samt på internettet. På den måde finder man ud af hvad man ønsker, og hvad man ikke ønsker.

Det er vigtigt at sørge for at opholdsrummene er behagelige at opholde sig i, men det er også vigtigt at man kan trække sig tilbage til steder i huset hvor man kan få fred hvis ikke man ønsker at være særlig social. Det betyder altså at man typisk laver værelsesafdelinger i den anden ende i huset, end der hvor man som regel opholder sig når man er social.

Yderligere, så er det en god idé at ikke at lave hovedindgangen tæt på værelserne, da det kan forstyrre hvis man kommer sent hjem.

Du vil blive glad for kvalitetshvidevarer

Det er ikke et punkt man som regel tænker meget over, eftersom der er så mange andre vigtige beslutninger der skal have mere opmærksomhed, men faktisk så kan kvalitetshvidevarer gøre dagligdagen en del mere behagelig.

Det er dog ikke noget man skal lægge alt for mange kræfter i, da man altid kan udskifte dem, hvor man f.eks. ikke kan lave værelsesfordelingen om. Hav det blot i mente at man ikke bør være nærig med hvidevarerne!