Vi gør Danmark grønnere - et hus ad gangen
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 21 juli 2021

Energibesparelser i hjemmet - 5 hurtige tips

Hos Energitilskud.net ønsker vi at skabe et grønnere Danmark, hvor vi gerne vil hjælpe forbrugerne med at spare en masse penge. I det følgende kan du lære mere om hvilke energibesparelser i hjemmet, du bør fokusere på.

1. Drik vand fra vandhanen

Der flere fordele ved at benytte vandhanen. Hvis alternativet til dette eksempelvis er at købe en ny vandflaske i kiosken hver gang, er det klart for enhver, at vandet fra vandhanen vil være billigere at slukke tørsten med.

Skal du købe en halv liter vand i kiosken, vil prisen for denne ligge omkring de 20 kr. Sammenligner du dette med prisen for en halv liter vand fra vandhanen, er der betydelig forskel. Prisen for en halv liter vand fra vandhanen ligger på omkring 0,03 kr. Forestiller vi os, at du køber en halv liter vand i kiosken tre gange om ugen, vil det være 3.355,20 kr. dyrere, end hvis du valgte vandet fra hanen.

Derudover er det ikke 100% af flasken, du køber i kiosken, som bliver genbrugt. Ofte er det nemlig 17% af denne, som anvendes til genbrug. Der er derfor behov ny produktion af disse plastikflasker, hvilket udleder meget CO2.

2. LED pærer eller elsparepærer

Hvis du vælger at udskifte dine glødepærer med nye LED- eller elsparepærer, har du mulighed for at spare op mod 1.000 kr. pr. år. Tal fra Bolius.dk viser eksempelvis, at den samlede udgift for 15 glødepærer i hjemmet er 1.425 kr. år. Sammenlignes dette med udgiften for 10 A-pærer, 3 halogenglødepærer med transformer og 2 LED-pærer er der 954 kr. til forskel. Prisen for sidstnævnte eksempel ligger omkring 471 kr. pr. år.

3. Hav styr på køl og frys

Op mod 14% af hjemmets energiforbrug går til køleskab og fryser. Dette er naturligvis en stor mængde af den samlede energi, men dette kan naturligvis begrænses. Årligt kan der være op til 350 kr. at spare, hvis du vælger det rette køleskab - og med det rette køleskab menes der den rette energimærkning.

De 350 kr. kan være sparet, hvis du på nuværende tidspunkt ejer et køleskab med en energimærkning A+ og skifter til et køleskab med energimærkning A+++.

Derudover har den måde du bruger dit køleskab og din fryser på også stor betydning for dit energiforbrug. Energistyrelsen anbefaler, at temperaturen i køleskabet som minimum er 3 grader og maks 5 grader. I en fryser bør du justere denne til at ligge omkring de -18 grader. Benytter du en højere temperatur end førnævnte, risikerer du, at madens holdbarhed mindskes. Bruger du derimod en lavere temperatur, vil dit køleskab være på overarbejde og du vil dermed betale for en masse energi, som du ikke har brug for.

4. Husk at bruge låget

Ovenstående titel er naturligvis en henvisning til at bruge låg, når du koger vand i en gryde. Benytter du et låg, når du koger vand, bruges der nemlig kun ¼ energi til at holde 1,5 l. vand i kog, når du laver mad. Derudover er overskriften også en lille hentydning til, at man naturligvis bør tænke over de små ting i hverdagen, som kan begrænse dit energiforbrug.

5. Invester i en miljøvenlig energiløsning

En af de bedste måder hvorpå du kan spare på energien, er ved at investere i en miljøvenlig energiløsning. Dette kan eksempelvis være en varmepumpe. På denne måde får du mulighed for at få opvarmet din bolig og samtidig spare mange penge på varmeregningen.

Og når du samtidig skal ud og investere i en varmepumpe, så husk naturligvis at ansøge om tilskud inden.